Image Alt

Ամբողջատերև խառնուրդներ

Բուսական թեյեր, ավելի քիչ տարածված անվանումներն են դեղաբույսային թեյեր և բուսական ծագմամբ թեյեր, մրգային թեյեր, որոնք պատրաստվում են համեմունքների, մրգերի, բուսական նյութերի տաք ջրում վերամշակելու եղանակով։ Բուժիչ և բույսերով թեյերից Հայաստանում հայտնի է նանայի, Դաղձի, ուրցի, մասուրի թեյերը

Վայրի ուրց

Հայկական լեռնաշխարհի՝ մոտ 2000մ բարձրության վրա գտնվող լեռնային գոտիներից հավաքված Թեյանի ուրցն առանձնանում է իր մաքրությամբ և եթերայուղերի բարձր պարունակությամբ

Դաղձ

Միջնադարյան հայ բժշկապետերը վայրի դաղձն օգտագործել են որպես մարսողությունը կարգավորող, հանգստացնող, անքնության դեմ պայքարի միջոց:

Լորենի

Հայկական լեռնաշխարհի մեղրաբույր լորենու ծաղկաթեյը դեռ հնուց կիրառվել է որպես հանգստացնող, քրտնամուղ, միզամուղ միջոց:

Հայկական Փունջ

Թեյանի հեղինակային այս վայրի փունջն իր մեջ ամփոփել է Հայկական լեռնաշխարհի բարձրադիր գոտիների համն ու բույրը: